Hortus Alkmaar

Biologische tuin van 2ha waar natuur en gezondheid samenkomen

Hortus Alkmaar, een tuin om te genieten
Op onverwachte plaatsen vind je soms de grootste verrassingen. Zo is Hortus Alkmaar een prachtige tuin aan de rand van de stad. Te midden van de gebouwen op een bedrijventerrein vormt deze tuin een oase van groen en een heerlijk ontspannende natuurbeleving.
Maak een wandeling door de tuin en laat je verrassen door de variatie in bomen, struiken en planten, met ruim 700 soorten geneeskrachtige soorten. Hier tref je zeldzame vlinder- en libellensoorten aan en krijg je een gratis concert van de kikkers. Staande op de brug heb je een mooi overzicht over het water met de ecologische oevers, die een grote diversiteit aan water- en landdieren aantrekken. Als je geluk hebt, vliegt de ijsvogel langs. Je kunt hem bewonderen vanuit de luxe kijkhut. Ieder jaar brengt het ijsvogelpaartje meerdere nesten met jongen groot in de hortus.
Na afloop van de wandeling kun je een kop koffie drinken op het gezellige terras of je eigen thee plukken in de theetuin. Genietend van een heerlijk stuk appeltaart heb je even tijd om dat al moois te laten bezinken. In de hortuswinkel kun je tot besluit nog een souvenir kopen, zoals zaden of planten uit eigen tuin of een pot biologische hortus honing. Bezoek Hortus Alkmaar en geniet. We verheugen ons op je komst!

Open 12-17 uur. Entrée: €4,50 (volw.) / €2,25 (8-15 jaar)/ gratis (jonger dan 8 jaar).

Doet mee in 2017:


Za en zo 27 en 28 mei  - Duurzaam tuinieren, hoe doe je dat?
Op zaterdag om 14.00 uur een lezing over duurzaam tuinieren door Rutger Polder, hovenier en collectiebeheerder van Hortus Alkmaar.

Woensdag 21 juni – Genieten van de langste dag

Tuin open van 20.00 – 23.00 uur (normale entreeprijzen). Beleef de magie van een zomeravond in de tuin. Gratis rondleiding om 20.00 uur.

Za en zo 24 en 25 juni - Een tuin vol leven!

Bezoek onze bijentuin, de bijenkasten en –hotels. Vraag naar de vlinder- en bijenzoekkaarten. Kinderen kunnen een gratis speurtocht doen.

Za en zo 15 en 16 juli - Feest in de tuin, volop kleur en overdaad

Kom genieten van de tuin in volle zomerbloei. Voor kinderen is er een gratis speurtocht met een rugzakje. Verkoop van planten uit eigen tuin.

Za en zo 12 en 13 augustus – Open je zintuigen

Kom kijken, luisteren, ruiken en proeven in onze botanische tuin. Op zondag houden we beestjesdag. Kinderen kunnen dan waterdiertjes, vlinders en bijen zoeken en bekijken. Er zijn gratis rondleidingen en filmvoorstellingen.

Za en zo 9 en 10 september: Nieuwe Inspiratie voor je tuin

Wil je een tuin die ook in het najaar aantrekkelijk is? Kom dan ideeën opdoen in onze tuin. Veel planten, struiken en bomen tonen nu hun prachtige herfstkleuren, zaden en bessen. Vraag de tuinman om advies.

 Berenkoog 37, 1822 BH Alkmaar
www.hortusalkmaar.nl